De tabel geeft het percentage van het verkochte volume groenten en fruit in kilogram per transportmethode weer. Stuksartikelen zijn omgerekend naar kilogrammen met aannames vanuit eigen praktijk van supermarkten om een totaal volume te kunnen berekenen.
Supermarkten werken verder aan het terugdringen van luchtvervoer in de groenten en fruitsector
Een aantal supermarkten hebben toegezegd geen luchttransport meer te gebruiken voor het vervoeren van (onbewerkte) groenten en fruit als bessen, bonen, asperge(tips), sugar snaps en peultjes. Dit heeft vooralsnog vooral invloed op de herkomst van deze producten. Een voorbeeld: tot voor kort werden sperziebonen, sugar snaps en peultjes vooral via luchttransport uit Kenia geïmporteerd; nu komen deze producten vaker per schip uit Zimbabwe en uit Zuid-Amerikaanse landen.
Het volumeaandeel van groenten en fruit dat in 2023 per lucht wordt vervoerd varieert van 2,5% tot nihil. In 2023 hebben Lidl en Jumbo toegezegd geen groenten en fruit meer door de lucht te transporteren. Zij geven geen verder inzicht in het huidige aandeel van de verschillende andere transportmethoden. Ook Albert Heijn heeft in 2023 toegezegd geen luchttransport meer te gebruiken voor onbewerkte groenten en fruit. Boon en Ekoplaza maken helemaal geen gebruik van luchtvervoer voor groenten en fruit. Voor Picnic is het percentage dat via de lucht wordt vervoerd nihil. De andere supermarkten zijn grotendeels gestopt met het invliegen van het groenten- en fruitassortiment en geven aan verder te werken aan het terugdringen van luchtvervoer in de keten.
Voor de supermarkten Odin, Poiesz en Vomar is nog geen informatie beschikbaar over de doelstellingen en het gebruik van de diverse transportmethoden voor het vervoeren van groenten en fruit.