Aandeel plantaardige eiwitproducten

De hoge productie en consumptie van dierlijke eiwitten hebben een negatieve impact op het milieu, dierenwelzijn en menselijke gezondheid. De Gezondheidsraad(externe link) concludeert dat opschuiven naar een voedingspatroon met minder dierlijke eiwitten beter is voor mens, dier en milieu. De Rijksoverheid heeft de ambitie opgesteld dat in 2030 50% van de eiwitconsumptie uit plantaardige eiwitten bestaat, dit is nu 40%. Supermarkten spelen een belangrijke rol in de verschuiving naar een meer plantaardig voedingspatroon.

Marktaandeel plantaardige eiwitten

Grafiek wordt geladen...

1 Op basis van eigen methode die grotendeels in lijn is met Eiweet methode
2 Op basis van niet-gevalideerde Eiweet berekening
3 De gegevens zijn op basis van boekjaar maart 2023 tot en met februari 2024
4 Op basis van niet-gevalideerde Eiweet berekening. Een aantal productcategorieƫn is nog onjuist geclassificeerd waardoor het gerapporteerde getal mogelijk afwijkt ten opzichte van de werkelijkheid

Wat zijn de Eiweet methode en Eiweet monitor?

De meeste supermarkten berekenen het marktaandeel plantaardige versus dierlijke eiwitten volgens de Eiweet methode. De Eiweet methode biedt een geharmoniseerde methodiek op productcategorieniveau voor supermarkten om absolute volume eiwitten en de verhouding tussen plantaardig en dierlijk eiwitten in hun verkopen vast te stellen en te monitoren over een tijdsperiode. Eiweet is een initiatief van de Green Protein Alliance in samenwerking met ProVeg Nederland en de Nederlandse supermarkten en heeft als doel om een accuraat beeld te krijgen van de eiwittransitie. De partijen werken samen in de Eiweet monitor om voortgang op dit thema te kunnen monitoren en daarnaast werken zij ook aan de doorontwikkeling van de methode, van meten op productcategorieniveau naar meten op productniveau. Voor verdere toelichting over de Eiweet methodiek, zie: Eiweet(externe link).

Supermarkten hebben een eigen omzetdoelstelling die minimaal gelijk is aan de ambitie van 50% plantaardige eiwitconsumptie van de Nederlandse overheid. Albert Heijn, ALDI, Dirk, Ekoplaza, Jumbo, Lidl, Picnic, PLUS en Spar stellen een ambitieuzer doel van 60% marktaandeel plantaardige eiwitten in 2030.

In 2023 lag het marktaandeel plantaardige eiwitten van de individuele supermarkten tussen de 35% (PLUS) en 53% (Ekoplaza). Albert Heijn rapporteerde 44% op basis van de eigen berekeningsmethodiek op productniveau. Dit cijfer is nagenoeg hetzelfde als het gevalideerde cijfer volgens de Eiweet methodiek. Aldi, DekaMarkt, Dirk, Ekoplaza, Jumbo, Lidl, Picnic en PLUS rapporteren o.b.v. gevalideerde Eiweet data. Hoogvliet, Spar en Vomar rapporteren op basis van eigen berekeningen, al dan niet volgens de Eiweet methodiek. De landelijke supermarkt-eiwitverhouding lag in 2023 op 40% plantaardige en 60% dierlijke eiwitten (Eiweet, 2024(externe link)).

Voor de supermarkten Odin en Poiesz is nog geen informatie beschikbaar over de doelstellingen en de eiwitverhoudingen. Voor Nettorama en Boon is alleen de doelstelling beschikbaar.